אנו עדיין תחת הרושם של תשעה באב, אך כבר הגענו לזמן הרשמי של "בין הזמנים". אמנם כבר כקופה ארוכה אין סדר יום קבוע, בטח לא לבחורים ולאברכים, אך מכיוון שהגענו באופן רשמי לתקופת "בין הזמנים", השבוע נדבר על נושא שמתאים לזמן.
כ} כִּי יִשְׁאָלְךָ בִנְךָ מָחָר לֵאמֹר מָה הָעֵדֹת וְהַחֻקִּים וְהַמִּשְׁפָּטִים אֲשֶׁר צִוָּה ה' אֱלֹקינוּ אֶתְכֶם: {כא} וְאָמַרְתָּ לְבִנְךָ עֲבָדִים הָיִינוּ לְפַרְעֹה בְּמִצְרָיִם וַיּוֹצִיאֵנוּ ה' מִמִּצְרַיִם בְּיָד חֲזָקָה.. {כג} וְאוֹתָנוּ הוֹצִיא מִשָּׁם לְמַעַן הָבִיא אֹתָנוּ לָתֶת לָנוּ אֶת הָאָרֶץ אֲשֶׁר נִשְׁבַּע לַאֲבֹתֵינוּ: {כד} וַיְצַוֵּנוּ ה' לַעֲשׂוֹת אֶת כָּל הַחֻקִּים הָאֵלֶּה לְיִרְאָה אֶת ה' אֱלֹקינוּ לְטוֹב לָנוּ כָּל הַיָּמִים לְחַיֹּתֵנוּ כְּהַיּוֹם הַזֶּה:
אומר לנו הקב"ה, כאשר יבאו ילדינו וישאלו אותנו, מה הם הדברים שאנו עושים? מפני מה אנו עושים את מה שאנו עושים? אנו נאמר להם, מכיוון שהוציא אותנו הקב"ה מארץ מצרים מבית עבדים ומכיוון שהקב"ה ציווה אותנו לקיים את חוקיו להחיותנו… מה הקשר? מה הקשר בין יציאת מצרים לבין הסיבה שאנו עושים את מה שאנו עושים? מה הקשר בין יציאת מצרים לבין הציווי של הקב"ה לעשות את דבריו? קבלת התורה ועול מלכות שמיים היו בהר סיני. מה הקשר אם כן לכן הדברים הללו? המשנה בפרקי אבות אומרת לנו כך: "עֲקַבְיָא בֶּן מַהֲלַלְאֵל אוֹמֵר הִסְתַּכֵּל בִּשְׁלֹשָׁה דְּבָרִים וְאֵין אַתָּה בָּא לִידֵי עֲבֵרָה דַּע מֵאַיִן בָּאתָ וּלְאָן אַתָּה הוֹלֵך… כמובן שישנו את ההסבר הרגיל בתוך המשך המשנה עצמה, אבל אנו ניקח את זה למקום נוסף.
כאשר אנו לא רוצים להגיע לידי עברה, הכוונה שאנו כן רוצים לחיות חיים טובים ונכונים ככל האפשר, חיים בהם אנו מכוונים את חיינו להיכן שאנו רוצים ולא מתכווננים לפי הרוחות הנושבות בחוץ, אנו נדרשים למצוא עוצמות חזקות ועוצמתיות מתוך תוכנו, עוצמות שיאפשרו לנו לגבור על אותם מסיחי הדעת, על אותם דברים שאולי אפילו אנו באיזה שהוא מקום כן רוצים, אבל אנו מוכנים לוותר, מכיוון שאנו יודעים מה המחיר שנשלם ומה באמת חשוב לנו!
לכן כאשר אנו נדרשים לכאלה עוצמות אנו צריכים מקור מוטיבציה חזק. עוצמתי. מנוע אדיר, שיניע אותנו כל הזמן לעבר המטרה שלנו!
כאשר אנו באים לדבר על מקורות המוטיבציה שלנו, ישנם 2 כווני מוטיבציה ונוכל ממש לראות אותם כשני קצוות של סרגל. האחד נקרא Towards – לקראת, השני נקרא Away from – הרחק מ . כעת נרחיב, Towards – לקראת, משמעותו שהמנוע שלי הינו השאיפה שלי להשיג, עוד ועוד, ללכת לקראת המטרה שלי, במטרה להתקדם, עוד ועוד. Away from – הרחק מ, – משמעותו שהמניע שלי הוא הרחק מ…הכאב… לא להיות… שלא יחסר…
לדוגמה אדם הרוצה ללמוד כל יום שעה, כאשר נשאל אותו מפני מה? ככל הנראה נשמע אחת מהתשובות הללו… מכיוון שאני רוצה ללמוד ולהיות ירא שמיים- Towards נכון? אבל אנו יכולים להמשיך ולשאול, ומה זה ייתן לך? מה הכוונה, שאני לומד וירא שמיים אני מרגיש טוב, שוב Towards נכון? ואז מה קורה? נשאל אותו, ככה אני יודע שאני כמו כולם לומד וירא שמיים, Towards? לא בטוח, אם נשאל עוד פעם פעמיים אולי נגלה שהוא מרגיש שהוא לא כמו כולם, והוא רוצה את זה כי הוא לא רוצה להרגיש שונה… אז סקרנו את Towards והבנו מה זה Away from וכמו שראיתם תמיד נכון יהיה להעמיק בכדי להבין מה באמת מניע אותנו.
חשוב לציין, שום כיוון אינו יותר טוב מהשני, אלו רק נתוני אישיות! כאשר אנו יוצרים את המנוע שלנו… נכון יהיה ליצור את 2 הכיוונים ולהעמיק יותר בכיוון שלנו! עכשיו אנו מבינים מפני מה הכל קשור, כאשר אנו שואלים, מפני מה? למה? הקב"ה כותב ונותן לנו את 2 הכיוונים, ויּוֹצִיאֵנוּ ה' מִמִּצְרַיִם… Away from, לְחַיֹּתֵנוּ כְּהַיּוֹם הַזֶּה… Towards.
האתגר השבועי: כאשר אנו יודעים עכשיו מה מניע אותנו, נוכל עכשיו להתחיל ליצור לנו את המנוע שלנו עכשיו… בצורה הטובה ביותר… בהצלחה רבה! שבת שלום!